Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους συνηθέστερους καρκίνους. Στην Ευρώπη πλέον αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο και τη 2η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Στην Ελλάδα η επίπτωση του καρκίνου του παχέος είναι περίπου 21 νέες περιπτώσεις ανά 100.000.

Στα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνονται η απώλεια αίματος με τα κόπρανα, η αναιμία, οι αλλαγές στη συνήθειες του εντέρου (εναλλαγή διαρροιών και δυσκοιλιότητας), ο πόνος στη κοιλιακή χώρα, το αίσθημα ατελούς κένωσης, η απώλεια σωματικού βάρους κ.α . Τα συμπτώματα αυτά όμως δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο και μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες παθήσεις.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου αποτελεί η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και αυξημένη κατανάλωση κρέατος, το οικογενειακό ιστορικό κ.α

Στα αρχικά στάδια μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα και για αυτό το λόγο είναι βασικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος ώστε να βρίσκονται οι πολύποδες που αποτελούν προκαρκινικές βλάβες και να αφαιρούνται. Η κολονοσκόπηση αποτελεί την εξέταση εκλογής με την οποία γίνεται ταυτόχρονα ο έλεγχος του παχέος αλλά και θεραπευτικά η αφαίρεση των πρώιμων βλαβών. Όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση για προληπτικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με οδηγίες από την American Cancer Society ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει μετά τα 45 έτη καθώς αυξάνει η επίπτωση του ορθοκολικού καρκίνου και σε νεότερα άτομα. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή με συγκεκριμένες παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα ο έλεγχος μπορεί να χρειαστεί να γίνει και πιο νωρίς.

Απάντηση