Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση που γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα, του γαστροσκοπίου, με την οποία γίνεται έλεγχος του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου, το δωδεκαδάκτυλο. Η εξέταση διαρκεί 10-15 λεπτά .

Σε γαστροσκόπηση υποβάλλονται ασθενείς για διερεύνηση συμπτωμάτων από το ανώτερο πεπτικό και συγκεκριμένα ασθενείς με

Οπισθοστερνικό καύσος ή άλγος

Δυσκολία στη κατάποση

Επιγαστραλγία δηλαδή πόνο στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς

Μετεωρισμό, δυσπεψία, ερυγές

Ναυτία και έμετοι

Διερεύνηση αναιμίας

Για να γίνει η εξέταση δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία απλά ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για 8-10 ώρες. Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι θα τους προκαλέσει εμετό η είσοδος του οργάνου αλλά η εξέταση γίνεται ανεκτή από όλους με τη χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθης).

Με τη γαστροσκόπηση είναι δυνατή η λήψη βιοψιών με τις οποίες ελέγχεται εκτός των άλλων και η ύπαρξη ή όχι ενός μικροβίου που λέγεται ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori)

Τι χρειάζεται να ξέρω πριν κάνω γαστροσκόπηση;

Πριν την εξέταση:

Πριν τη διενέργεια των ενδοσκοπήσεων θα γίνει πλήρης καταγραφή του ιστορικού σας και των φαρμάκων που παίρνετε. Είναι σημαντικό να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα στο παρελθόν και αν αντιμετωπίζετε κάποιο σημαντικό αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρετε αν παίρνετε φάρμακα για τη πήξη του αίματος π.χ Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κλπ) όπως και αν λαμβάνετε αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

Θα γίνει καταγραφή των ζωτικών σας σημείων (αρτηριακή πίεση, σφύξεις και κορεσμός οξυγόνου).

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε έντυπο συγκατάθεσης όπως πρέπει να γίνεται για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι και θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας συνήθως στο δεξί σας χέρι από τον οποίο θα χορηγηθεί η καταστολή. Στο δάκτυλο σας θα τοποθετηθεί ένας αισθητήρας ο οποίος θα καταγράφει συνεχώς τα ζωτικά σας σημεία. Στη μύτη θα τοποθετηθούν γυαλάκια οξυγόνου, με το οποίο χορηγείται οξυγόνο ανεξαιρέτως σε όλους τους ασθενείς.

Πως γίνεται η γαστροσκόπηση;

Aν είναι να κάνετε γαστροσκόπηση δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία απλά οι ασθενείς πρέπει να είναι νηστικοί για 8-10 ώρες. Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι η είσοδος του οργάνου θα τους προκαλέσει εμετό αλλά η εξέταση γίνεται ανεκτή από όλους με τη χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθης).Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία (μασέλα) και γυαλιά θα σας ζητηθεί να τα αφαιρέσετε. Πριν την εξέταση θα σας ψεκάσουν το λαιμό με τοπικό αναισθητικό και θα σας δώσουν να δαγκώσετε ένα επιστόμιο.

Τι γίνεται αφού ολοκληρωθεί η εξέταση

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοσκόπησης θα παραμείνετε ξαπλωμένοι για όσο χρόνο χρειάζεται να επανέλθετε μετά τη μέθη. Στη συνέχεια θα ενημερωθείτε για το πόρισμα της εξέτασης και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Μετά την εξέταση δε πρέπει να οδηγήσετε γιατί τα αντανακλαστικά σας θα είναι μειωμένα ενώ δε θα έχετε κανένα πρόβλημα για να συνεχίσετε τις δραστηριότητες. Χρήσιμο θα είναι να συνοδεύεστε από κάποιον δικό σας άνθρωπο.