Η γαστροοισοφαγική πανινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) προκαλείται από την επανειλημμένη επιστροφή των όξινων υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο. Αυτό προκαλείται από τη μη επαρκή λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα που δρα προστατευτικά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το κάψιμο στο στήθος, η αναγωγή όξινων υγρών (ξινίλες), οι ερυγές (ρεψίματα) και αρκετές φορές πόνος στο στήθος που προκαλείται από τον σπασμό του οισοφάγου. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πιο άτυπα συμπτώματα όπως αίσθημα κόμβου (οι ασθενείς νιώθουν ότι κάτι κολλάει στο λαιμό), ξηρό επίμονο βήχα και αλλαγή της γεύσης.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η κατάκλιση μετά τη λήψη τροφής και συγκεκριμένες τροφές όπως το πορτοκάλι, η σοκολάτα, η σφολιάτα κ.α

Η χρονιότητα των συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές όπως η οισοφαγίτιδα που σημαίνει πληγές στον οισοφάγο και σε μικρότερο βαθμό στένωση του οισοφάγου από την ουλοποίηση του τοιχώματος, οισοφάγο Barrett που μπορεί να αποτελεί προκαρκινική βλάβη όταν υπάρχει δυσπλασία και τέλος σε ένα πολύ μικρό ποσοστό καρκίνο του οισοφάγου.

Για την διάγνωση και τον έλεγχο των επιπλοκών είναι απαραίτητη η γαστροσκόπηση ενώ η θεραπεία για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης είναι πολύ αποτελεσματική όταν συνδυάζονται φάρμακα με αλλαγές στο τρόπο ζωής

Απάντηση