Πριν την εξέταση:

Πριν τη διενέργεια των ενδοσκοπήσεων θα γίνει πλήρης καταγραφή του ιστορικού σας και των φαρμάκων που παίρνετε. Είναι σημαντικό να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα στο παρελθόν και αν αντιμετωπίζετε κάποιο σημαντικό αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρετε αν παίρνετε φάρμακα για τη πήξη του αίματος π.χ Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κλπ) όπως και αν λαμβάνετε αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

Θα γίνει καταγραφή των ζωτικών σας σημείων (αρτηριακή πίεση, σφύξεις και κορεσμός οξυγόνου).

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε έντυπο συγκατάθεσης όπως πρέπει να γίνεται για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι και θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας συνήθως στο δεξί σας χέρι από τον οποίο θα χορηγηθεί η καταστολή. Στο δάκτυλο σας θα τοποθετηθεί ένας αισθητήρας ο οποίος θα καταγράφει συνεχώς τα ζωτικά σας σημεία. Στη μύτη θα τοποθετηθούν γυαλάκια οξυγόνου, με το οποίο χορηγείται οξυγόνο ανεξαιρέτως σε όλους τους ασθενείς.

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση

Αρκετοί ασθενείς φοβούνται ότι η εξέταση είναι επώδυνη. Αυτό δεν ισχύει γιατί η εξέταση γίνεται ανώδυνα με χορήγηση καταστολής (μέθης) από αναισθησιολόγο. Επιπλέον η εξέταση στο ιατρείο γίνεται με τη χρήση CO2 που μειώνει δραστικά την αίσθηση φουσκώματος μετά την εξέταση. Επίσης με τη χρήση αντλίας νερού γίνεται καλύτερα η επισκόπηση της επιφάνειας του παχέος εντέρου όταν ο καθαρισμός δεν είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Πριν την εξέταση θα πρέπει να γίνει καλός καθαρισμός του εντέρου με τη χρήση δίαιτας και τη λήψη καθαρτικών για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε με ακρίβεια τις οδηγίες.

Αν είναι να κάνετε κολονοσκόπηση θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και θα σας δοθεί να φορέσετε ένα παντελονάκι και θα σας καλύψουν με ένα σεντόνι, ώστε να μη νιώσετε άβολα.

Πως γίνεται η γαστροσκόπηση;

Aν είναι να κάνετε γαστροσκόπηση δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία απλά οι ασθενείς πρέπει να είναι νηστικοί για 8-10 ώρες. Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι η είσοδος του οργάνου θα τους προκαλέσει εμετό αλλά η εξέταση γίνεται ανεκτή από όλους με τη χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής (μέθης).Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία (μασέλα) και γυαλιά θα σας ζητηθεί να τα αφαιρέσετε. Πριν την εξέταση θα σας ψεκάσουν το λαιμό με τοπικό αναισθητικό και θα σας δώσουν να δαγκώσετε ένα επιστόμιο

Τι γίνεται αφού ολοκληρωθεί η εξέταση

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοσκόπησης θα παραμείνετε ξαπλωμένοι για όσο χρόνο χρειάζεται να επανέλθετε μετά τη μέθη. Στη συνέχεια θα ενημερωθείτε για το πόρισμα της εξέτασης και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Μετά την εξέταση δε πρέπει να οδηγήσετε γιατί τα αντανακλαστικά σας θα είναι μειωμένα ενώ δε θα έχετε κανένα πρόβλημα για να συνεχίσετε τις δραστηριότητες. Χρήσιμο θα είναι να συνοδεύεστε από κάποιον δικό σας άνθρωπο.