Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση που γίνεται με τη χρήση ενός λεπτού και ευκάμπτου σωλήνα, του κολονοσκοπίου, με το οποίο μπορούν να γίνουν και διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις.

Με την κολονοσκόπηση γίνεται ο έλεγχος όλης της επιφάνειας του βλεννογόνου του παχέος εντέρου αλλά και του τελικού ειλεού, που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου. Με την εξέταση υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών από περιοχές που μπορεί να υπάρχει φλεγμονή και η ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Πλέον υπάρχουν κριτήρια για το τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η κολονοσκόπηση τα οποία πρέπει να τηρούνται αυστηρά ώστε να διασφαλίζεται ο σωστός έλεγχος του παχέος εντέρου.

Μερικά από αυτά είναι η απόσυρση και η επισκόπηση του βλεννογόνου με διάρκεια >6 λεπτά, η χορήγηση γραπτών και αναλυτικών οδηγιών για το καθαρισμό του εντέρου, ο γιατρός να είναι σε θέση να ενημερώνει τον ασθενή του για το προσωπικό του ποσοστό ανίχνευσης αδενωμάτων (ADR) και για το ποσοστό ολοκληρωμένων εξετάσεων που διενεργεί.

Τα ενδοσκόπια στο ιατρείο διαθέτουν υψηλή ανάλυση (Full high Definition) και σύστημα τεχνητής χρωμοενδοσκόπησης που επιτρέπουν την ανεύρεση και μικρότερων βλαβών, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες. Το ιατρείο διαθέτει και κολονοσκόπιο μικρότερης διαμέτρου (παιδιατρικού) που βοηθάει να γίνει η εξέταση πιο εύκολα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών όπως είναι μικρόσωμοι ασθενείς και ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στη κοιλιακή χώρα.

Κολονοσκόπηση γίνεται στους ασθενείς για διερεύνηση συμπτωμάτων όπως

Αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου,

Διαρροϊκές κενώσεις,

Παρουσία αίματος στα κόπρανα,

Για διερεύνηση συμπτωμάτων όπως μετεωρισμού, αναιμίας, δυσκοιλιότητας αλλά και

Για προληπτικό έλεγχο

Η κολονοσκόπηση είναι η μέθοδος με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, η οποία δίνει τη δυνατότητα και της άμεσης αφαίρεσης πολυπόδων ή λήψης βιοψιών.

Προληπτικό έλεγχο πρέπει να κάνουν όσα άτομα είναι άνω των 50 ετών ενώ λόγω αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος σε νεότερα άτομα, η Αμερικάνικη αντικαρκινική εταιρεία συστήνει έλεγχο σε όλους άνω των 45 ετών.

Τι χρειάζεται να ξέρω πριν κάνω ενδοσκόπηση κολονοσκόπηση;

Πριν την εξέταση:

Πριν τη διενέργεια των ενδοσκοπήσεων θα γίνει πλήρης καταγραφή του ιστορικού σας και των φαρμάκων που παίρνετε. Είναι σημαντικό να αναφέρετε τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα στο παρελθόν και αν αντιμετωπίζετε κάποιο σημαντικό αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρετε αν παίρνετε φάρμακα για τη πήξη του αίματος π.χ Salospir, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis κλπ) όπως και αν λαμβάνετε αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

Θα γίνει καταγραφή των ζωτικών σας σημείων (αρτηριακή πίεση, σφύξεις και κορεσμός οξυγόνου).

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε έντυπο συγκατάθεσης όπως πρέπει να γίνεται για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι και θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας συνήθως στο δεξί σας χέρι από τον οποίο θα χορηγηθεί η καταστολή. Στο δάκτυλο σας θα τοποθετηθεί ένας αισθητήρας ο οποίος θα καταγράφει συνεχώς τα ζωτικά σας σημεία. Στη μύτη θα τοποθετηθούν γυαλάκια οξυγόνου, με το οποίο χορηγείται οξυγόνο ανεξαιρέτως σε όλους τους ασθενείς.

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση

Αρκετοί ασθενείς φοβούνται ότι η εξέταση είναι επώδυνη. Αυτό δεν ισχύει γιατί η εξέταση γίνεται ανώδυνα με χορήγηση καταστολής (μέθης) από αναισθησιολόγο. Επιπλέον η εξέταση στο ιατρείο γίνεται με τη χρήση CO2 που μειώνει δραστικά την αίσθηση φουσκώματος μετά την εξέταση. Επίσης με τη χρήση αντλίας νερού γίνεται καλύτερα η επισκόπηση της επιφάνειας του παχέος εντέρου όταν ο καθαρισμός δεν είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Πριν την εξέταση θα πρέπει να γίνει καλός καθαρισμός του εντέρου με τη χρήση δίαιτας και τη λήψη καθαρτικών για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε με ακρίβεια τις οδηγίες.

Αν είναι να κάνετε κολονοσκόπηση θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και θα σας δοθεί να φορέσετε ένα παντελονάκι και θα σας καλύψουν με ένα σεντόνι, ώστε να μη νιώσετε άβολα.