Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι συγκέντρωση κυττάρων που προβάλλουν στον αυλό του εντέρου. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πολυπόδων όπως 1) τα αδενώματα 2) οι υπερπλαστικοί πολύποδες 3) οι φλεγμονώδεις πολύποδες. Οι πολύποδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος εντέρου και το μέγεθος και ο αριθμός τους ποικίλλει. Η πρώτη κατηγορία είναι η πιο σημαντική γιατί κάποιοι από αυτούς με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να μεγαλώσουν και δυνητικά να εξαλλαχθούν σε καρκίνο. Στη πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα εκτός και αν είναι μεγάλου μεγέθους όποτε μπορεί να παρατηρηθεί αναιμία, αίμα στα κόπρανα, δυσκοιλιότητα και αλλαγή των κενώσεων. Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του πολύποδα τόσο αυξάνει η πιθανότητα να περιέχει καρκινικά κύτταρα.

Η πιθανότητα να έχεις κάποιος πολύποδες αυξάνει όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό λόγω κληρονομικότητας και αυξάνει με την ηλικία ειδικά σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ νεότερα δεδομένα δείχνουν την αύξηση των ασθενών με πολύποδες και σε μικρότερες ηλικίες.

Με την κολονοσκόπηση γίνεται δυνατή η ανεύρεση των πολυπόδων και η αφαίρεση τους και η αποστολή τους για βιοψία. Είναι σημαντικό να γίνεται νωρίς η ανεύρεση τους ώστε να αφαιρούνται έγκαιρα σε αρχικό στάδιο.

Η αφαίρεση τους γίνεται με διάφορους τρόπους και τεχνικές που κυρίως περιλαμβάνει τη χρήση ενός λεπτού σύρματος, το οποίο χρησιμεύει ως θηλιά που ‘’κόβει’’ τον πολύποδα και τον αφαιρεί από το υπόλοιπο έντερο.

Το ιατρείο διαθέτει τελευταίας γενιάς ενδοσκόπια (High Definition) που δίνει τη δυνατότητα ανεύρεσης πιο εύκολα και μικρών πολυπόδων. Επίσης στο ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης και μεγαλύτερης διαμέτρου πολυπόδων με την τεχνική EMR (Endoscopic Mucosal Resection) χρησιμοποιώντας συνδυασμό υλικών όπως βρόχους, βελόνες έγχυσης και τη χρήση διαθερμίας που καυτηριάζει τον βλεννογόνο.

Η πολυπεκτομή δηλαδή η αφαίρεση των πολυπόδων είναι ανώδυνη και δε χρειάζεται νοσηλεία. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορούν να παρατηρηθούν επιπλοκές όπως αιμορραγία και φλεγμονή στο τοίχωμα λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες μπορούν αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους όπως η τοποθέτηση αιμοστατικών μεταλλικών clip. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ειδική δίαιτα μετά την πολυπεκτομή για 2-3 ημέρες. Οι πολύποδες που αφαιρούνται στέλνονται για ιστολογική εξέταση

Ανάλογα με τον αριθμό και το αποτέλεσμα της βιοψίας συστήνεται επανέλεγχος με κολονοσκόπηση σε ασθενείς με πολύποδες και ο χρόνος ποικίλλει από 1-5 έτη.